Wegverkeer

Bij R4WO gaan efficiëntie, duurzaamheid en esthetiek hand in hand. Dit wordt een project met meerwaarde voor het verkeer én voor de natuur en mensen errond.

Wegverkeer

Drie uitgangspunten

Vlot en veilig verkeer, goede bereikbaarheid en optimale verbindingen staan centraal in het R4WO-project.

1. Minder knooppunten

We verminderen het aantal knooppunten waar het verkeer de R4 kan op- en afrijden. Zo weren we het zwaar verkeer uit de woonkernen. Gevolg: je krijgt niet alleen vlotter verkeer, maar ook een veiligere R4.

2. Vlottere bereikbaarheid

Door de bestaande knooppunten opnieuw in te richten, kan het verkeer beter gestuurd worden en is het Gentse havengebied vlotter bereikbaar.

3. Woonkernen verbinden

Het bouwen en aanleggen van bruggen, tunnels en onderdoorgangen over en onder de R4 garandeert een goede en veilige verbinding tussen de woonkernen

ruimte voor de natuur

Het R4WO-project gaat op in het groen.

  • Zo kiezen we bijvoorbeeld voor een groene middenberm die bestaat uit sedums of vetkruid. Dat maakt de berm kleurrijk en mooi, maar ook makkelijk in onderhoud.
  • We ijveren voor een sterk en divers netwerk van groen en water dat zo goed mogelijk bij de omgeving past. Daarbij maken we maximaal gebruik van groene ecologische zachte hellingen langs wegen of fietspaden. Die vormen de ideale leefomgeving voor bloemen en insecten. Waar het kan, maken we plaats voor waterbekkens. We zorgen voor variatie in vorm en diepte, zodat de waterbekkens de thuisbasis worden van diverse dieren- en plantensoorten.
  • We streven naar een goede mix van lage struiken en hogere bomen. Zo krijgt elk deel van het bos voldoende zonlicht, van het laagste kruid tot de hoogste kruin. Op termijn groeit er zo een divers en ecologisch waardevol stukje natuur met een gelaagde biodiverse opbouw, en genieten ook wandelaars en fietsers mee van de mooie uitzichten.

technisch knap

Ons project moet niet alleen functioneel zijn. We willen de openbare ruimte ook aantrekkelijker en aangenamer maken. Daarom streven we altijd naar functionele, efficiënte én mooie oplossingen.

  • We maken waar mogelijk gebruik van integraalbruggen. Dat zijn bruggen waarbij het wegdek naadloos (dus zonder voegen) aansluit op de constructie eronder. De bruggen zijn compact, gestroomlijnd, onderhoudsvriendelijk en ze veroorzaken veel minder geluidshinder omdat er geen voegen zijn.
  • De brugdekken, het deel van de brug waar het verkeer over rijdt, maken we zo gestroomlijnd mogelijk. Op die manier nemen de bruggen zo weinig mogelijk van het uitzicht weg. We zorgen ervoor dat elk brugdek er hetzelfde uitziet. Zo vormen ze een mooi en gestroomlijnd geheel.
  • Ook de wanden van de tunnels ontwerpen we uniform en functioneel. Elke tunnelwand vormt een strak doorlopend vlak van onder tot boven. We maken de wanden niet hoger dan nodig, zodat ze het uitzicht over het groen niet verstoren.

minder Geluid

Hoe verminderen we zoveel mogelijk de geluidsoverlast van het verkeer?

  • Waar het kan, kiezen we voor aarden geluidsbermen. Die zijn mooi en natuurlijk, maar nemen veel plaats in. Is er niet genoeg plaats beschikbaar, dan gaan we voor geluidsschermen. Die laten we zoveel mogelijk opgaan in de omgeving. Ofwel bekleden we ze met groen, ofwel met dezelfde tegels als de wanden van de tunnels en onderdoorgangen.
  • Ook hier bewijzen we dat efficiënt én aantrekkelijk mooi samen passen. In plaats van geluidsschermen bovenop de rand van een tunnel te plaatsen, kiezen we ervoor om de wanden van de tunnel te verhogen. Zo houden we geluid tegen en loopt de wand mooi door tot boven.
  • We maken gebruik van geluidsreducerend asfalt om het lawaai van het verkeer te dempen. Waar mogelijk gebruiken we het bestaand wegdek als fundering: een duurzame en doeltreffende oplossing.

slimme Verlichting

We gaan voor slimme en duurzame verlichting. Met aangepast en goed doordacht lichtgebruik bereik je zoveel meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

  • Overal zijn er gestandaardiseerde en energie-efficiënte led-lichtbronnen met lange levensduur.
  • Daarnaast vermijden we lichtpollutie door de verlichting te dimmen of uit te schakelen wanneer ze niet nodig is. Via dynamisch gestuurde verlichting spelen we in op de veranderende verkeerssituaties en waar mogelijk gebruiken we reflecterende materialen of verf om de zichtbaarheid te verhogen.
  • De verlichting heeft een minimale impact op de natuur. Een goed voorbeeld is de vleermuisvriendelijke verlichting. Die heeft een zachtere oranje kleur dan traditionele verlichting, waardoor vleermuizen niet verstoord worden wanneer ze ’s nachts op jacht gaan.
  • Verlichting draagt ook bij aan de esthetiek van het project. Het grootste deel van het projectgebied verlichten we met neutraal wit licht, de standaardverlichting voor wegen en fietspaden. Aan knooppunten, kruispunten, tunnels of andere architecturale blikvangers, kiezen we voor zachter en warmer wit licht. Zo komen de hoogtepunten beter uit de verf.

 

Kom naar de infomarkt

Graag een persoonlijke babbel met ons team? Kom luisteren en stel je vragen tijdens de infomarkt in je buurt!

Ontdek waar en wanneer

ontvang onze nieuwsbrief

Graag het laatste nieuws over R4WO in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte